AJANVARAUS
Avoinna: Ma, Ti, To, Pe 8:30-17:00
Ke 8:30 - 20:00

Koska suurin osa lemmikkieläimistämme ei ole tarkoitettu jalostuskäyttöön, on niiden sterilointi ja kastrointi niin omistajan kuin usein lemmikinkin elämää helpottava toimenpide. Uroksen sukupuolivietti poistuu ja nartulle ei enää tule kiimaa. Uroksilla leikkauksesta käytetään nimitystä kastrointi ja nartuilla sterilointi. Leikkaukset ovat nk. rutiinileikkauksia ja niitä tehdään kaikilla eläinlääkäriasemilla.

Leikkauksessa urokselta (niin kissa kuin koirakin) poistetaan kivekset , nartuilta poistetaan kohtu tai osa kohtua ja munasarjat. Leikkauksen seurauksena sukupuolihormonitoiminta lakkaa. Nartulla leikkaus on suurempi, koska munasarjat sijaitsevat vatsaontelon sisällä.

Sopiva leikkausaika kissoille (niin tyttö- kuin poikakissoille) on noin puolen vuoden iässä, painoa olisi hyvä olla kahden kilon verran. Koiranartuilla yleensä odotetaan ensimmäiset juoksut ja uroskoirilla korkeuskasvu tavallisesti odotetaan loppuun, pienillä koirilla kasvu lakkaa jopa alle vuotiaana, isoilla koirilla myöhemmin. Jos uroskoira on häiritsevän ”urosleimainen” jo nuorempana, ei ole varsinaista estettä tehdä leikkausta jo aiemminkin. Mitä nuorempana leikkaus tehdään, sen vähemmän epätoivotusta käytöksestä ehtii muuttua opituksi. Koiranarttuja ei suositella leikattavan juoksujen eikä valeraskauden aikaan, sopivin leikkausaika on noin 2-4 kk juoksujen loppumisesta kun kohtu on ns. inaktiivisessa tilassa. Mahdollinen valeraskaus täytyy hoitaa ensin pois. Tyttökissojen kiimakierron vaiheella ei ole leikkauksen kannalta merkitystä. Uskomus, että narttujen täytyy tehdä yhdet pennut ennen leikkausta ei pidä paikkaansa. Pentujen tekeminen ei myöskään vähennä kohtutulehduksen riskiä.

Leikkaus ei vaikuta varsinaisesti koiran aktiivisuuteen, vaan se poistaa käytöksestä hormoneista johtuvat piirteet. Uroskoirat vähentävät merkkaamista ja muita uroskoiria vastaan kohdistuvaa agressiivista käytöstä, lisäksi leikattua urosta eivät enää kiinnosta kiimaisten narttujen tuoksut joten ulkoilu näiltäkin osin helpottuu, varsinkin seksuaalisesti aktiivisilla koirilla. Nartuilla vaikutus käytökseen on vieläkin pienempi, ainoastaan hormonikierron eri vaiheiden käytösmuutokset jäävät pois. Leikkaus ei vaikuta työ- , harrastus tai metsästyskoirien käyttöominaisuuksiin.

Leikatut koirat alkavat lihoa helposti koska hormonien vaikutus poistuu, ja rasvaa alkaa kertyä helpommin. Etenkin urokset myös kiinnnostuvat ruoasta enemmän leikkauksen jälkeen koska nk. vahvempi vietti poistuu. Oikealla ruokinnalla tämä voidaan välttää. Lähes poikkeuksetta ruokavaliota joudutaan keventämään ja ruoan määrää vähentämään leikkauksen jälkeen. Parhaiten koirallesi sopivasta ruokavaliosta voit kysyä lemmikkikaupoista tai eläinlääkäriltäsi. Kissojen ruoissa kaikissa laadukkaissa ruokamerkeissä on tehty omat ruokansa leikatuille kissoille.

Leikkauksesta on paljon terveydellistäkin hyötyä. Nartuilta loppuvat juoksuajat, jotka kissoilla etenkin ovat usein raskasta kuunneltavaa. Harrastuskoiraa voidaan harjoittaa ympärivuotisesti koska juoksuja ei enää tule. Nuorena leikatuilla nartuilla nisäkasvaiten todennäköisyys on pieni. Vaarallisen, jopa hengenvaarallisen kohtutulehduksen riski poistuu leikkauksen myötä,ja tietenkin myös epätoivotun tiineyden mahdollisuus on poistettu. Uroksilla terveyshyödyt ovat vähäisemmät, mutta mainittakoon että eturauhasen ja kivesten syövän riski poistuu, eikä eturauhasen tulehduksia ei juurikaan esiinny. Olen kuitenkin sitä mieltä että uroksien elämä muuttuu stressittömämmäksi koska enää ajatus ei liiku etenkin keväisin ja syksysin vain ihanissa kiimahajuissa.

Leikkauksista seuraa hyvin harvoin komplikaatioita. Haavatulehduksia esiintyy oikealla haavahoidolla hyvin harvoin. Narttukoirilla virtsanpidätyskyvyttömyyden riski kasvaa hieman steriloinnin jälkeen. Karvanlaatu voi myös hieman muuttua kun eläin on leikattu. Urokset eivät saa osallistua näyttelyihin leikkauksen jälkeen.



Puhelinajanvaraus:
Ma, Ti, To, Pe
7.30-17.00
Ke
7:30-20:00! 

Aukioloajat:
Ma, Ti, To ja Pe 
8:30 - 17:00
Ke 
8:30 - 20:00
La
10:00-16:00