AJANVARAUS
Avoinna: Ma, Ti, To, Pe 8:30-17:00
Ke 8:30 - 20:00

Ripuliin on useita erilaisia syitä, joista yleisinpänä koira on syönyt jotain epäsopivaa. Muita syitä äkilliselle ripulille voivat olla äkillinen ruokavalion muutos, myrkytys, tulehdus (suomessa onneksi tarttuvat suolistosairaudet melko harvinaisia, mutta yleistymään päin), suolistoloiset, jotkin sairaudet . Kroonisen eli yli 3 viikkoa kestävän ripulin syyt ovat jo sitten aivan toisenlaisia kuten esim. allergia, sisäelinsairaudet  ja imeytymishäiriöt.

Ripulin hoito voidaan aloittaa kotona:

-         ruokavalion keventäminen antaa suoliston limakalvolle mahdollisuuden uusiutua, sopivaa ruokaa on mm. keitetty riisi, maustamaton nahaton broileri keitettynä, piimä ja raejuusto. Tarjoillaan pienissä erissä ja runsaan nesteen kanssa. Eläinlääkäriasemilta saa myös suolisto-ongelmista toipuvan koiran ruokia, jotka ovat toinen vaihtoehto omatekoisen seoksen rinnalla. Omaan normaaliin ruokintaan palataan vähitellen muutaman päivän sisällä annoskokoa kasvattaen ja oman ruoan osuutta lisäten.

-         Suolistoa rauhoittavat ja mikrobitasapainoa parantavat valmisteet (Canikur, Promax, Attapekt, Tehobakt) usein nopeasti rauhoittavat suoliston toimintaa.

-         Runsaasta nesteensaannista tulee huolehtia,  etenkin pienikoiset lemmikit ovat saavat helposti nestehukan  ripulin seurauksena. Juomaveteen laitettavia nestetasapainoa korjaavia elektrolyyttijauheita saa apteekeista ja eläinlääkäreiltä. Jos lemmikki ei itse juo, täytyy sitä pakkojuottaa suoraan suuhun esim. ruiskulla. 10 kiloisen koiran nesteentarve normaalioloissa on noin 0,5 litraa vuorokaudessa, ripulin aikana tarve kasvaa koska nestettä menetään normaalia enemmän.

-         Jos lemmikki myös oksentaa, annetaan suun kautta vain hyvin hyvin pieniä määriä vettä tai esim. piimää usein. Jos neste alkaa pysyä sisällä, voidaan määrää varovasti nostaa ja alkaa lisäämään nesteen sekaan esim. hieman riisiä/raejuustoa. Jos lemmikki oksentaa myös pienet nestemäärät, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Jos ripuli ei mene ohi parissa päivässä tai vaihtoehtoisesti lemmikin yleisvointi huononee (lisääntyy oksentelua, väsymystä, runsaasti verta ulosteessa, uloste muuttuu mustaksi) on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.  Koiran vointi arvioidaan, siitä otetaan mahdollisesti verikokeita ja niiden perusteella määrätään hoito. Raju ripuli vaatii usein nestetasapainon korjausta jopa suonensisäisesti koska ulosteen mukana menetetään nestettä enemmän kuin lemmikki ehtii juoda. Nestehukan riski on suurempi jos lemmikki myös oksentaa, koska silloin juotu neste ei ehdi imeytyä elimistöön. Antibioottihoitoa käytetään harvoin ja aina harkinnan mukaan, koska usein ripulissa suoliston normaali bakteerikanta on jo heikentynyt, antibiootit heikentävät tasapainoa vielä entisestään.

Krooninen, pitkäkestoinen ripuli vaatii aina eläinlääkärissä käynnin ja usein pitkällisen selvitystyön taustalla olevista ongelmista.



Puhelinajanvaraus:
Ma, Ti, To, Pe
7.30-17.00
Ke
7:30-20:00! 

Aukioloajat:
Ma, Ti, To ja Pe 
8:30 - 17:00
Ke 
8:30 - 20:00
La
10:00-16:00