AJANVARAUS
Avoinna: Ma, Ti, To, Pe 8:30-17:00
Ke 8:30 - 20:00

Kevään tulo on ihanaa aikaa, mutta on siinä omat huonotkin puolensa, kun punkit alkavat ilmestyä elämäämme.
Punkit levittävät sairauksia niin ihmisille kuin eläimillekin, kuten borrelioosia, puutiaisaivokuumetta ja anaplasmoosia. Puutiaisaivokuumetta ei ole diagnosoitu suomessa eläimillä.

BORRELIOOSI:
Borrelioosi voi tarttua ihmiseen ja eläimeen punkin (myös muiden hyönteisten kuten sääsken ja hirvikärpäsen uskotaan voivan levittää sairautta) kiinnityttyä ihoon. Tartunnan todennäköisyys kasvaa mitä kauemmin punkki on ihossa kiinnittyneenä. Kaikki punkit eivät myöskään kanna borrelioosia, arviot kantajien osuudesta vaihtelevat muutamasta prosentista jopa 50 prosenttiin, ja tämä luku myös vaihtelee alueittain. Tartunnan todennäköisyys on suurin etelä-suomessa, rannikkoalueilla, Ahvenanmaalla sekä Turun saaristossa.


Ihmisellä yleistä ihomuutosta, punaista rinkulamaista ihottumaa (erythema migrans) ei koirilla esiinny. Koiralla borrelioosin oireet tulevat jopa kuukausien viiveellä, ja ovat moninaisia. Yleisimpiä oireita ovat kuume, väsymys ja ontuminen joka voi vaihdella raajasta toiseen. Punkin kiinnittymiskohtaan jää yleensä pieni punainen jälki joka häviää itsestään noin viikossa. Kiinnityskohta kannattaa puhdistaa punkin irrottamisen jälkeen esim. laimennetulla betadinella.


Tärkeintä borrelioosin vastustamisessa onkin pyrkiä välttää punkkien kiinnittymistä ihoon sekä punkkien mahdollisimman nopea poistaminen iholta. Punkkien kiinnittymistä voidaan estää tehokkaasti erilaisilla punkkikarkotteilla, suosittelen esim. koko kesän suojan antavaa Scalibor- punkkipantaa. Myös välttämällä kosteita rantaheinikkoja voidaan kiinnittyvien punkkien määrää vähentää. Tärkeää on myös tehdä koiralle perusteellinen punkkisyyni ulkoilun jälkeen jossa poistetaan jo kiinnittyneet punkit ja mahdolliset karvoissa vaeltavat punkit, syyni tulee tehdä myös koirille joilla käytetään karkotteita koska ne eivät toimi aina täydellisenä suojana. Muistathan että lemmikit myös kuljettavat punkkeja sisälle turkissaan, joten punkkialueilla ei ole suositeltavaa päästää lemmikkejä ihmisten sänkyyn tai sohville.

PUNKIN POISTO:

Punkit poistetaan sormin tai punkkipihdeillä tarttumalla punkkiin aivan ihon läheltä ja yhtäaikaa kiertämällä ja vetämällä. Jos punkista jää osia ihon sisään, tulee aluetta puhdistaa noin viikon ajan, koska ihon sisään jääneet punkin osat aiheuttavat lievää ihonalaista tulehdusta purema-alueella. Tartuntariskiä punkin osat eivät lisää.


Punkinpureman aluetta tulee puhdistaa muutaman päivän ajan. Eläinlääkäriin on syytä ottaa yhteyttä jos purema-alueella esiintyy voimakasta turvotusta, punoitusta, märkivää tulehdusta tai koiralle tulee yleisoireita- kuumetta, ruokahaluttomuutta tai ontumista. Borrelioosi voidaan tyypillisten oireiden lisäksi varmistaa testillä, jossa verestä mitataan Borrelian vasta-aineita. Pelkän punkinpureman vuoksi ilman yleisoireita tai positiivista testitulosta ei koiralle aloiteta antibioottikuuria.



Puhelinajanvaraus:
Ma, Ti, To, Pe
7.30-17.00
Ke
7:30-20:00! 

Aukioloajat:
Ma, Ti, To ja Pe 
8:30 - 17:00
Ke 
8:30 - 20:00
La
10:00-16:00